28. 4. 2014.

Radina torta

Nismo se dugo družili na ovim stranicama, red je da to ispravim. Ovaj put pišem vam jedan predivan recept za finu kremastu tortu koju sam radila za Uskrs. 
Nadam se da ste proveli praznike u zdravlju, sreći i veselju. U društvu dragih ljudi, uz dobru hranu i piće.



Torta sam radila na osnovu ovog recepta od Mily. Promenila sam neke stvari, pa ću ovde napisati onako kako sam ja radila, a vama preporučujem da pročitate i originalan recept i vidite kako bi se vama više svidelo. Takođe, ukoliko niste, preporučujem vam da pregledate profil od Mily na coolirarici, ona ima izuzetne recepte i slike.

 Kora: (mere za jednu koru, peku se 3 ovakve kore)

  •  3 belanceta
  •  3 kašike šećera
  •  1 žumance
  •  2 kašike brašna
  •  2 kašike griza  
Preliv za kore:
  • 200 ml mleka
  • 2 kesice burbon vanil šećera
Fil od malina:
  •  500 gr odleđenih malina
  • 7 kašika šećera
  • jedan puding sa ukusom slatke pavlake
  • jedna kašičica maslaca
  • 1 dl vode 

Čokoladni fil:
  • 450 ml slatke pavlake
  • 100 gr mlečne čokolade
  • 150 gr tamne čokolade
  • 1 puna kašika pavlake ili milerama
  • 5 kašika vanila fila
Vanila fil:
  • 500 gr maskarpone sira
  • 6 žumanaca
  • 150 gr prah šećera
  • 250 ml slatke pavlake
  • aroma vanile ili burbon vanila 


Postupak :

Kore:

Penasto umutiti belanca, dodati šećer, zatim žumance, brašno i griz.
Peći u prethodno pripremljenom plehu u zagrejanoj rerni dok se kora lagano ne odvoji od ivice pleha.
Pleh u kome sam pekla je prečnika 26cm.
Isti postupak ponovite 3 puta kako bi dobili tri kore

Fil od maline:
Odledite maline i izmiksajte ih. Dodajte šećer u maline i stavite na šporet da masa provri. U 1 dl vode, razmutite puding sa ukusom slatke pavlake. Kada masa od malina počne da vri, dodajte u nju razmućen puding. Mešajte dok se masa ne zgusne. ostaviti da se masa prohladi, pa u porhlađen fil, dodajte punu kašičicu maslaca. Promešajte da se masa izhednači.

Fil od čokolade:

Čokoladu sitno izlomite, 200 ml slatke pavlake stavite da se dobro zagreje, ali vodite računa da ne provri. U to dodajte sitno isečenu čokoladu pa mešajte dok se čokolada sasvim ne istopi, vodite računa da masa ne počne da vri. Masu ostavite da se prohladi, pa u nju dodajte punu kašiku milerama. Sada ostavite masu da se potpuno ohladi.
Posebno umutite 250 ml slatke pavlake, vodite računa da se pavlaka ne premuti, pa spojite sa prethodno ohlađenim filom od čokolade.
U to dodajte 5 punih kašika fila od vanile.


Fil od vanile:

Izmešati žumanca i šećer,  pa kuvati na pari oko 5 minuta, dok masa ne počne da se zgušnjava. Ostaviti da se kuvana žumanca ohlade. Ohlađena žumanca umutiti sa maskarpone sirom. Posebno umutiti slatku pavlaku, voditi računa da se pavlaka ne premuti. Lagano spojiti masu od sira i žumanaca sa umućenom slatkom pavlakom. Dodati burbon vanilu u masu ili aromu vanile.

Filovanje:
Kora - preliv od mleka - fil od maline - kora - preliv od mleka - čokoladni fil - kora - preliv od mleka - fil od vanile.
Ja sam slagala u pleh sa obručem, i tako filovala, ostavila u frižider da se ohladi, i onda skinula obruč pa nanela fil od vanile.
Pošto sam povećala količine za fil, to mi je bilo dovoljno i da ukrasim tortu.
Pre služenja dooobro rashladite tortu. Sigurna sam da će vam se dopasti. Uživajte! :)