Volim ovaj kolač, dovoljno kremast, i hrskav i taj fini biskvid između.. ma sve je na svome mestu. Nekako mi je pravi za ovo doba godine, ni presladak, ni prelagan. Jednostavno savršen! Probala sam ga na više mesta i često sam domaćice čula kako im se ne seče lepo, ili im je suva kora u sredini.. ovaj se savršeno sekao i sve je bilo na svome mestu!
SASTOJCI:
500 gr lisnatog testa
KORA:
3 jaja
3 kašike šećera
3 kašike brašna
3 kašike oraha ili lešnika
2 štangle rendane čokolade
2 štangle rendane čokolade
na vrh kašičice praška za pecivo
150 ml nesquika ili skuvani kakao za natapanje kore
FIL:
700 ml mleka
2 pudinga sa ukusom slatke pavlake (ili 6 kašika gustina)
250 gr maslaca
200 gr prah šećera
aroma vanile
POSTUPAK:
Lisnato testo podelite na dva dela i razoklagijajte na dimenzije 22x35cm.
Svaki deo izbušite dobro viljuškom i pecite na prevrnutom plehu dok ne porumeni. Ostavite da vam se ove kore potpuno ohlade.
Za koru: Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte šećer zatim nastavite mutiti još dok ne dobijete čvrst šam. U to dodajte žumanca, zatim smanjite brzinu na najsporije na mikseru i polako dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, lešnike i narendanu čokoladu.
Koru pecite u istom plehu i kome ste pekli lisnato testo. Pre sipanja kore, pleh ili obložite pek papirom ili ga podmažite i pospite brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni, oko 20 minuta, zavisno od rerne. Pečenu koru ostavite da se ohladi.
Fil: U šerpu stavite 500 ml mleka i šećer i stavite da provri. U preostali deo mleka razmutite puding sa ukusom slatke pavlake ili gustin, pa kada mleko provri sipajte u mleko i mešajte dok se masa ne zgzsne. Prekrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.
Omekšali maslac umutite sa prah šećerom. Sjedinite ohlađeni fil sa umućenim maslacem, dodajte aromu vanile.
Slaganje: Jednu koru lisnatog testa stavite na dno. Preko stavite pola fila, zatim pečenu koru. Polako izbušite viljuškom koru pa lagano, kašičicu po kašičicu natopite koru sa prelivom od nesquika. Preko stavite drugi deo fila. Preostalu koru od lisnatog isecite na kockice jednake, pa ih poređajte preko fila jednu do druge. Tako će se lakše seći. Sve pospite prah šećerom. Ostavite da se kolač ohladi i uživajte!
Нема коментара:
Постави коментар