SASTOJCI (za posnu tortu):
1kg posnog keksa
oko 400 ml skuvanog kakaoa za natapanje keksa (umesto kakaoa može i skuvana kafa)
Fil:
1.5l vode
5 punih kašika posnog mleka u prahu
4 pudinga od čokolade
2 kašike gustina
200 gr šećera
300 gr čokolade za kuvanje
250 gr margarina
desetak kašika mlevenih oraha za posipanje
SASTOJCI (za mrsnu tortu):
1kg petit beurre keksa
oko 400 ml skuvanog nesquika u mleku, ili skuvanog kakaoa, ili kafe..
1.5l mleka
4 kesice pudinga od čokolade
1 kašika gustina
200 gr šećera
300 gr čokolade za kuvanje
250 gr putera
desetak kašika mlevenih oraha za posipanje
POSTUPAK:
Prvo skuvajte fil. Odvojite 400 ml vode i u tome razmutite puding i gustin. Ostatak vode stavite u šerpu, dodajte šećer i stavite na šporet da provri. Kada počne da vri razmutite mleko u prahu, pa dodajte rastvoren puding. Mešajte dok ne dobijete ujednačenu masu. Čokoladu izlomite na delove, dodajte u vreo fil, mešajte dok se masa ne ujednači i čokolada potpuno ne rastopi. Fil prekrijte samolepljivom folijom i ostavite da se ohladi.
Penasto umutiti omekšali margarin. Sjediniti fil i umućen margarin. Fil podelite na 5 jednakih delova.
Skuvajte kakao i od keksa oblikujte "koru" na poslužavniku pravougaonog oblika. Ja sam koristila SL posni keks i za jednu "koru" mi je trebalo 30 keksica složenih jedan do drugog u obliku pravougaonika (5x6 komada). Preko keksa razmažite jedan deo fila, te pospite orasima. Preko složite ponovo keks, pa fil, pospite orasima i tako do kraja. Imaćete 5 redova keksa i 5 redova fila.
Tortu ostavite da se ohladi pre služenja. Uživajte uz šoljicu kafe.
NAPOMENA: Isti postupak je i za mrsnu tortu, samo što umesto vode koristite mleko. Umesto margarnina koristite puter.
Нема коментара:
Постави коментар