2. 1. 2014.

Egipatska torta

Pre svega želim vam čestitati Novu godinu, poželeti vam puno zdravlja, sreće i uspeha. Ovo je prvi post u ovoj godini, i nadam se da će ih biti još puno. ☺
Još jedna torta iz mamine sveske. Tenutno sam u fazi izbora Božićne torte, i zaista se ne mogu odlučiti koju tortu da pravim. Ova bi mogla doći u obzir, a opet želela bi neku novu probati, i naravno mogla bi biti čokoladna. :) Hm, imam još par dana da odlučim.


Recept:

 Kore: (mere za jednu koru, peći dve ovakve)

  •  5 kom belanaca
  •  5 kašika šećera
  •  100 gr mlevenih oraha
  •  1 kašika brašna 

 Fil 1:

  •  10 kom žumanaca
  •  10 kašika šećera
  •  8 (punih) kašika gustina
  •  600 ml mleka
  •  250 gr putera
  •  5 kašika prah šećera
  •   aroma vanile

 Fil 2:

  •  300 gr šećera
  •  200 gr rezge oraha
  •  300 ml slatke pavlake


Kore:

Umutiti čvrst sneg od belanaca, potom dodati šećer. Lagano mešajući dodati brašno i orahe.Masu sipati u plehu koji je prethodno podmazan i posut brašnom.  Peći u zagrejanoj rerni na oko 180 stepeni dok se kora lagano ne odvoji od ivica pleha.Peći ovakve dve kore.Ja sam pekla u plehu prečnika 28 cm.

Fil :

Sipati 400ml mleka u šerpu, tome dodati šećer pa sve staviti na šporet da provri.
Posebno umutiti 200 ml mleka sa žumancima i gustinom. Vodite računa da vam se ne stvore grudvice.
Kada mleko provri dodati masu od mleka, žumanaca i gustina. Sve zajedno prokuvati, neprekidno mešajući dok se masa ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti maslac sa prah šećerom. Kada je fil hladan sjediniti ga sa umućenim puterom. Na kraju  dodati aromu vanile.


Fil  2:

Šećer staviti u šerpu, lagano ga istopiti mešajući da se ne bi zapalio. Kada je šećer skroz istopljen u njega dodati rezge oraha. Sve izliti na pek papir i ostaviti da se ohladi.
Kada je masa ohlađenja samleti je (ja sam je samlela u secku) ili je usitniti tučkom.
Umutiti slatku pavlaku. Vodite računa da je ne umutite previše. Ako je previše umutite dodajte malo mleka oko 1dl tako da masa bude kremasta i lagana za mazanje.
Odvojte malo grilijaša za posipanje preko torte, oko 3-4 kašike.
U slatku pavlaku dodajte izmrvljeni grilijaš.
Umesto slatke pavlake možete koristiti i šlag.


Tortu filovati kora-fil 1- fil 2- kora- fil 1- fil 2. Odozgo posuti grilijašom.
Tortu služiti rashlađenu.

15 коментара:

  1. Boby, zeno, kad god napravis tortu, ja se raspametim. Predobra ti je :)

    ОдговориИзбриши
  2. Baš fina torta i krasne slikice :)
    Sretna Nova!

    ОдговориИзбриши
  3. Woow, kakva presek, u ovu torticu se moras zaljubiti na prvi pogled... srecni praznici i vama, lepo proslavite Bozic!:)))

    ОдговориИзбриши
  4. Divna s odličnim presjekom. Sretna nova 2014...

    ОдговориИзбриши