Kada sam je prvi put probala kod tetke, zaljubila sam se u ovu tortu. Pravila sam je više puta, u kombinaciji sa orasima ili sa lešnicima, i ne mogu se odlučiti koja mi je bila lepša!
Sada sam je pravila i za Božić sa malim izmenama, napisaću sve u receptu, i od sada ću obavezno tako praviti. Kremasta, sočna, bogata, velika, prava praznična torta.
Sa orasima |
Recept:
Kore: (mere za jednu koru, pečete tri ovakve)
- 5 kom belanaca
- 8 kašika šećera
- 5 kašika mlevenih lešnika (oraha)
- 2 kašike brašna
Fil 1:
- 1 l mleka
- 15 kom žumanaca
- 10 kašika šećera
- 10 kašika brašna
- 200 gr prah šećera
- 250 gr putera
- 200 gr crne čokolade
Sa orasima i maskarpone sirom |
Fil2:
- 2 dl mleka
- 150 gr mlevenih lešnika ili oraha
- 1/3 fila1
Još:
- 4 dl slatke pavlake
- 2 dl slatke pavlake za ukrašavanje
- Za glazuru (ukoliko želite, ja nisam stavljala)
- 150 gr čokolade
- 5 kašika ulja
Sa lešnikom |
Postupak:
Kore:
Dobro umutiti belanca, dodati šećer pa nastaviti mutiti da se dobije
čvst sneg. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati lešnike (ili orahe) i
brašno, kašiku po kašiku.
Kore peći u plehu koji ste prethodno
podmazali i posuli brašnom.Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se
kora lagano ne odvoji od ruba pleha. Pleh u kome sam pekla je dimenzija
38x22cm.
Pečete tri ovakve kore.
Odvojte od 1l malo mleka i u to razmutite žumanca i brašno. Vodite računa da vam se ne stvore grudvice. Ostatak mleka stavite u šerpu i dodajte u njega šećer, pa sve zajedno stavite na šporet da provri. Kada provri dodajte smesu od mleka, jaja i brašna. Kuvajte dok se ne dobije gusta masa. Fil ostavite da se ohladi.
Kada je fil hladan, u njega dodajte penasto umućen omekšali maslac i prah šećer. Sve dobro sjedinite u ujednačenu masu.
Pečete tri ovakve kore.
Sa orasima i maskarpone sirom |
Fil 1:
Odvojte od 1l malo mleka i u to razmutite žumanca i brašno. Vodite računa da vam se ne stvore grudvice. Ostatak mleka stavite u šerpu i dodajte u njega šećer, pa sve zajedno stavite na šporet da provri. Kada provri dodajte smesu od mleka, jaja i brašna. Kuvajte dok se ne dobije gusta masa. Fil ostavite da se ohladi.
Kada je fil hladan, u njega dodajte penasto umućen omekšali maslac i prah šećer. Sve dobro sjedinite u ujednačenu masu.
Od dobijene mase odvojte 1/3 fila, to će vam trebati za fil 2.
Otopite čokoladu na pari i dodajte u ostatak fila (u 2/3 fila) . Tako je gotov fil 1.
Otopite čokoladu na pari i dodajte u ostatak fila (u 2/3 fila) . Tako je gotov fil 1.
Sa lešnicima |
Fil 2:
Zagrejte mleko, pa prelijte preko lešnika da se lešnici fino popare. Kada se ohlade sjedinite ih sa 1/3 fila 1.
Umutie 4 dl slatke pavlake. Vodite računa da vam ne bude prečvrsta pavlaka, ako je previše umutite dodajte malo mleka u nju.
Filovanje:
Kora 1- pola fila 1- umućena slatke pavlaka- kora 2 - fil 2 - kora 3 - druga polovina fila 1
Po receptu od gore ide i glazura od 150 gr čokolade i 5 kašika ulja. Ja je nisam stavljala, ako volite možete staviti.
Filovanje:
Kora 1- pola fila 1- umućena slatke pavlaka- kora 2 - fil 2 - kora 3 - druga polovina fila 1
Napomena:
Gore napisani recept je onakav kakva sam dobila od tetke, i torta je preukusna, ali kako ja volim da menjam recepte tako sam došla do sledećeg:
* Umesto brašna u filu 1 sam koristila nugat premium puding, trebaće vam 4 kesice pudinga. Torta je tada bila sa lešnicima i umesto brašna stavila sam puding u fil, fenomenalan ukus, ali potpuno drugačiji od one sa orasima i brašnom u filu.
* Zadnji put kada sam je radila, stavila sam 500 ml slatke pavlake i 500 gr maskarpone sira. To mi je bilo dovoljno da premažem preko braon fila i da ukrasim tortu.
Maskarpone i slatka pavlaka obogaćeni aromom vanile, savšeno su se uklopilu u ovu tortu i učinili da bude još kremastija i finija. I od sada ću samo tako. ☺
* Ponekad kore naprskam sa malo šećerne vode ili sam malo nesquika zakuvanog u malo vode, ali to nije neophodno. Kore nisu suve, ali ja ipak volim da budu sočne. Ukoliko se odlučite da iz malo navlažite, vodite računa da ne preterate, zaista je dovoljno samo malo, u protivnom će vam se kore raspasti, jer je torta baš velika i teško će se seći a da se parčad ne raspadaju.
Deluje tako kremasto i ukusno, mmmm :) Fenomenalni sastojci!
ОдговориИзбришиHvala!! :)
ИзбришиKad bih ja imala tako zlatne ruke za torte kao ti...ali ide nam slava, možda je i napravim..deluje mi jako kremasto i njammmmm
ОдговориИзбришиOvo je veliki kompliment za mene! Hvala draga Zorice!
ИзбришиIzgleda zaista carobno a presek mami sve uzdahe.:))))
ОдговориИзбришиHvala Lana! <3
ИзбришиJa to ne smijem niti gledati :)
ОдговориИзбриши:) Slobodno, to bar ne goji. ;)
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиNapisala sam da je ovo THE torta... :))) i znak uzvika... taj uzvičnik je u ovom fontu izgledao kao slovo l, pa sam makla kometar. Sorry, Boby, samo ti možeš trajno da obrišeš moju brljoku iznad :(
ИзбришиTorta jeste čarobnica, mami da se isproba :)
Gago, drago mi je da ti se sviđa. Nisam brisala prethodni komentar, jer bi time izbrsala i ovaj ispod! Razumemo se! Ljubac!
ИзбришиDraga Boby zaista joj ime savršeno paše,prekrasna,raskošna torta,ovo je raj za nepce..velika pusa ti leti!
ОдговориИзбришиHvala Nely draga, uvek imaš lepe reči za mene!
ИзбришиKakva lepa i bogata torta. Savrseno :)
ОдговориИзбришиHvala Ljiljo! <3
ИзбришиAj kakva divna torta :D
ОдговориИзбришиmorat ću da ju probam prvom prilikom-hvala za recept
lp -Klaudija
Bilo bi mi drago! Hvala ti!
ИзбришиDjeluje prelijepo! Namjeravam da je pravim sledece nedelje za rodjendan!
ОдговориИзбришиIma par pitanja. Da li moze da se koristi mlijecna cokolada ili mora za kuvanje? Da li se kore mogu peci na papiru za pecenje? Nisam pravila nikad samo od bjelanaca pa ne znam da li brasno za podmazivanje pleha ima neku ulogu sto se tice ukusa.
pozz
Naravno da može da se koristi mlečna čokoldada, verujem da je tako još ukusnije! Kore se mogu peći na pek pairu, još lakše je tako, na ukus to ne utiče, služi samo da se kore ne zalepe za pleh. Nadam se da će ti se svideti, ako bude još neko pitanje slobodno pitaj. :) Veliki pozdrav!
ИзбришиUpravo je pravim, javljam cim mognem kako je ispala. :-)))
ОдговориИзбришиKore su mi ispale tanje nego sto sam ocekivala ali se nadam, kad se sve to lijepo nafiluje i slozi, da ce sve biti OK
Predivno izgleda! Slike su čarobne...ah, kakav sjajan blog! E baš sam srećna što sam ga večeras otkrila! :D
ОдговориИзбришиHvala!
Koje dimenzije bi isle xa okrugli kalup
ОдговориИзбришиАутор је уклонио коментар.
ИзбришиNe razumem pitanje, ako mislite koliko veliki pleh bi trebao za ovu kolicinu imajte u vidu da je ovo bas velika torta. Ja bih smanjila kolicinu za okrugli pleh, jer bi i u okruglom plehu precnika 28cm ovo bilo previse i za koru i za fil. Mozda bih isla sa 3 belanca, najvise 4 po kori, pa spram toga prilagodila ostale sastojke. Ali zaista nisam pravila u okruglom plehu da mogu da vam napisem mere.
Избриши