14. 12. 2014.

Posni ekmek kadaif





Posle duge pauze evo me ponovo na blogu. Moram priznati da sam se uželela pisanja recepta.

Vreme je posta i ja vas danas častim jednim jako finim posnim kremastim kolačem. To je nešto kao kombinacija baklave i krempite.
Lično mnogo više volim kadaif od baklave, nekako mi je finiji i ukusniji, a kada ima preko ovaj  kremasti deo, onda je najukusniji, jer taj fil ublaži onu jačinu koju po meni imaju svi ti zaliveni kolači.


RECEPT: 


  • Donji deo:

  •  500 gr rezanaca za kadaif
  •  9 kašika krupno mlevenih oraha
  •  6 kašika suvog grožđa
  •  100 gr margarina
 
  •   Fil:

  •  1.2 l vode
  •  4 kesice pudinga sa ukusom slatke pavlake
  •  4 kašike posnog mleka u prahu (sojino, kokosovo)
  •  4 kašike šećera
  •  1 kesica limun šećera
  •  2 kesice vanil šećera
  •   limunova korica
  •  kašika ružine vodice
  •  500 ml posne slatke pavlake
  • Preliv:

  •  3 šolje šećera
  •  2 šolje vode
  •  2 kesice vanil šećera
  •   sok od jednog limuna 


Postupak izrade:  


Rezanca za kadaif rastresite i podelite na tri jednaka dela. Uvek koristim prava rezanca za kadaif, ona tanka bela. Kupujem ih u Veru. Viđala sam i ona široka rezanca, koja su po meni ista kao ona za supu. Nikada nisam radila sa njima, i ne znam kakvog je ukusa kada se ta rezanca koriste u kolaču.


Veliki duboki pleh od rerne podmažite sa margarinom. Jedan deo kadaifa rasporedite po plehu, pospite sa 3 kašike orasa i 2 kašike suvog grožđa ravnomerno. Preko stavite drugi deo, malo pritisnite, opet dodajte orahe i suvo grožđe. Isto uraditi i sa trećim delom. Sve zajedno lagano pritisnite, preko narendajte ili pospite sitno iseckanim margarinom i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 min, zavisno od toga kakva vam je rerna. Kadaif treba fino da porumeni.


Kada ste stavili kadaif da se peče, u jednu šerpu dodajte šećer i vodu i stavite da se kuva. Kada provri dodajte sok ceđenog limuna i pustite da vri tako desetak minuta, tj. taman do se kadaif ne ispeče.
Kada je kadaif pečen, a sirup gotov, prelijte vreo sirup preko vrelog kadaifa i ostavite da se potpuno ohladi.



Fil:
U 900 ml vode dodajte šećer, vanil šećer i limun šećer i stavite na šporet da provri. U 300 ml dodajte pudnig, dobro razmutite, pa dodajte posno mleko u prahu. Kada voda provri, dodajte rastvoren puding i mleko u prahu i kuvajte dok se masa ne zgusne.
Kada je kuvano prekrihte prozirnom folijom fil i ostavite da se ohladi a da se ne naprave grudvice.


Umutite penasto slatku pavlaku. Podelite je na dva dela. U ohlađen fil dodajte pola slatke pavlake i narendanu koricu limuna, a u drugu polovinu umućene slatke pavlake dodajte kašiku ružine vodice.


Preko hladnog kadaifa dodajte fil sa pudingom, preko stavite umućenu slatku pavlaku. Od gore možete posuti orasima, bademima, lešnicima, pistaćima kokosom ili čokoladom po želji.
Pre služenja dobro rashladite.


Napomena:

* Umesto oraha možete koristiti i lešnike, badem ili neslane pistaće.

* Ukoliko ne možete naći posnu slatku pavlaku možete fil napraviti tako što ćete u ohlađen pudnig dodati 250 gr penasto umućenog margarina, a preko staviti 200gr umućenog posnog šlaga.

* Ukoliko ne možete naći ružinu vodicu, možete je sami napraviti ili stavite kašiku sirupa soka od ruže ili jednostavno izostavite je iz recepta.

8 коментара:

  1. i mi smo se uželjeli tebe i tvojih sjajnih recepata.... baš si nam nedostajala :*
    kadaif nikad nisam probala...ali po receptu mi se čini da je baš dobar u kombinaciji sa blagim kremom.
    i sve pohvale za ružinu vodicu ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala puno! Jako je fnio, kada probaš javi da vidim šta misliš o kadaifu! Meni se mnogo dopada! <3

    ОдговориИзбриши
  3. Uraaa! Vratila si se! Dobrodošla ti nama. Poslastica je predivna, kremasta, ukusna. Ma, ko ne zna šta je u ovom kadaifu ne bi nikad rekao da je postan. Mnogo mi se dopada. <3

    ОдговориИзбриши
  4. Ne znam kakav je ukus, ali izgleda fantastično! Volim i baklavu i kadaif i sigurna sam da bi mi se ovo baš dopalo... :)

    ОдговориИзбриши
  5. Divan receptic, taman mi je ostalo malo rezanaca i mogla bih napraviti jedan mali ekmek kadaif.:) p.s. fotkice su veoma lepe i praznicne.:)

    ОдговориИзбриши
  6. Vau ofantastično! Obožavam ekmek kadajfi! Pravimo i mi u Grčkoj i super je čak i kao sladolad. KAd mi fali tokom leta stavim u posudi sladoled vanilje, pahuljice za doručak i cimet i uživam! Moram i ja napraviti svoj ekmek što pre!!! Hvala na ideji!!

    ОдговориИзбриши