Posle dugo, dugo, dugo vremena novi recept na blogu. Ovaj put reč je o divnim slatkim kolačićima od testa koji se prave tradicionalno na današnji dan, svakog 22. marta na pravoslavni praznik Mladence, pa se zato i zovu mladenčići. Kako Mladenci padaju u vreme Uskršnjeg posta, trebaju biti posni i tek pečeni prelivaju se sa medom.
Pravi ih se uvek 40 u spomen na stradalih Svetih 40 Mučenika Sevastiljskih. U pravoslavnom hrišćanstvu ovaj praznik slave mladi bračni parovi koji taj dan pripremaju ove kolačiće. Naravno kolačiće možete praviti svake godine na ovaj praznik i poslužiti još tople za doručak.
Recept je vrlo jednostavan, ali su kolačići jako ukusni. Recept sam uzela iz Patinog kuvara, malo ga prilagodila i ja ih ovako radim uvek.
Sastojci:
- 500 gr brašna
- 1 kašika šećera
- jedna kesica limun šećera (može i rendana korica limuna)
- malo soli
- 25 gr kvasca
- 3 kašike ulja
- oko 200 ml mlake vode
- za premaz med
Postupak:
U jednu šolju stavite kvasac, malo šećera i so i prelijte sa 100 ml mlake vode. Ostavite da se kvasac rastvori oko 15 - 20 min.
U posudu u kojoj ćete mesiti testo dodajte brasno i limun secer, narpavite udubljenje u sredini dodajte ulje, kvasac i preostalih 100 ml vode. Zamesitie meko i glatko testo i ostavite da narasta pola stata na sobnoj temperaturi.
Naraslo testo premesite i razoklagijajte, pa okruglom cačicom izvadite 40 kružića, kao male krofnice.
Poređajte ih na pek papir i ostavite da odmore još pola sata.
Pre pečenja, premažite svaki sa malo ulja i izbušite sa čačkalicom na par mesta, ili ubodite par grancica bosiljka.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 min.
Još dok su topli premažite ih medom. I uživajte u njima.
Prijatno! I čitamo se uskoro!
Dobro došla ponovo. Ništa strašno, većina nas starih blogera kad se umori ili ima previše drugih obaveza može d apauzira i poduže vreme ali se brzo opet priviknemo. Super receptić za mladenčiće!
ОдговориИзбришиHvala puno na komentaru. Drago mi je da se ponovo čitamo! :)
ОдговориИзбриши