22.03.2017.

Mladenčići i povratak na blog

Posle dugo, dugo, dugo vremena novi recept na blogu. Ovaj put reč je o divnim slatkim kolačićima od testa koji se prave tradicionalno na današnji dan, svakog 22. marta na pravoslavni praznik Mladence, pa se zato i zovu mladenčići. Kako Mladenci padaju u vreme Uskršnjeg posta, trebaju biti posni i tek pečeni prelivaju se sa medom.



Pravi ih se uvek 40 u spomen na stradalih Svetih 40 Mučenika Sevastiljskih. U pravoslavnom hrišćanstvu ovaj praznik slave mladi bračni parovi koji taj dan pripremaju ove kolačiće. Naravno kolačiće možete praviti svake godine na ovaj praznik i poslužiti još tople za doručak. 
Recept je vrlo jednostavan, ali su kolačići jako ukusni. Recept sam uzela iz Patinog kuvara, malo ga prilagodila i  ja ih ovako radim uvek.




Sastojci:
  • 500 gr brašna
  • 1 kašika šećera
  • jedna kesica limun šećera (može i rendana korica limuna)
  • malo soli 
  • 25 gr kvasca
  • 3 kašike ulja
  • oko 200 ml mlake vode 
  • za premaz med

Postupak:

U jednu šolju stavite kvasac, malo šećera i so i prelijte sa 100 ml mlake vode. Ostavite da se kvasac rastvori oko 15 - 20 min.
U posudu u kojoj ćete mesiti testo dodajte brasno i limun secer, narpavite udubljenje u sredini dodajte ulje, kvasac i preostalih 100 ml vode. Zamesitie meko i glatko  testo i ostavite da narasta pola stata na sobnoj temperaturi.
Naraslo testo premesite i razoklagijajte, pa okruglom cačicom izvadite 40 kružića, kao male krofnice. 
Poređajte ih na pek papir i ostavite da odmore još pola sata.
Pre pečenja, premažite svaki sa malo ulja i izbušite sa čačkalicom na par mesta, ili ubodite par grancica bosiljka. 
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 min.
Još dok su topli premažite ih medom. I uživajte u njima.
Prijatno! I čitamo se uskoro! 


2 коментара:

  1. Dobro došla ponovo. Ništa strašno, većina nas starih blogera kad se umori ili ima previše drugih obaveza može d apauzira i poduže vreme ali se brzo opet priviknemo. Super receptić za mladenčiće!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala puno na komentaru. Drago mi je da se ponovo čitamo! :)

    ОдговориИзбриши