16. 3. 2018.

Ljubica torta

Mislim da krajem osamdesetih ni jedna proslava nije mogla proći bez ove torte. Recept je stari iz mamine sveske. I kod nas je redovno pravljena za rođendane i druga slavlja, a onda su došle nove torte i ova torta se malo zaboravila. Što sam starija sve više volim ovakve recepte, verovatno zato što me podsećaju na detinjstvo.


Sastojci:

Kora:
5 kom jaja
5 kašika šećera
100 gr mlevenih oraha
3 kašike brašna

Preliv:

200 ml vode
2 kašičice nesquika

Fil 1:

200 gr oraha
1 dl vrućeg mleka
125 gr maslaca
100 gr prah šećera
50 gr mlečne čokolade

Fil 2 i 3:

6 dl mleka
10 kašika šećera
4 kom žumanca
10 kašika gustina
aroma vanile
125 gr maslaca
70 gr mlevene plazme
malo arome ruma
100 gr mlevenih lešnika
50 gr mlečne čokolade



Priprema:

Kora:

Odvojiti belanca od žumanaca, pa dobro umutiti belanca. Tome dodati krištal šećer i umutiti da se dobje čvrst "sneg". U to dodati žumanca, smanjiti mikser pa u to lagano kašiku po kašiku dodati prethodo pomešane orahe i brašno.
Koru peći u plehu koji je prethodno podnazan i posut brašnom, u rerni koja je zagrejana na 180 stepeni. Peći dok kora ne porumeni i lagano se odvoji od ruba pleha. Pleh je prečnika 28cm.
Koru dobro namočiti prelivom od nesqika, možete namočiti ili sa skuvanim kakaom ili sa nekim sokom, po vašem ukusu. Bitno je da je namočite kako ne bi ostala suva.

Fil 1:

Mlevene orahe prelijte sa vrelim mlekom i ostavite da se potpuno ohlade i upiju svo mleko.
Penasto umutite omekšali maslac sa prah šećerom. Na pari rastopite čokoladu, pa sve sjedinite sa poparenim orasima.


Fil 2 i 3:

Odvojite 3dl mleka i u to dodajte šećer i stavite na šporet da provri. U ostatak mleka razmutite gustin i žumanca. Kada mleko provri dodajte razmućena žumanca i gustin i kuvajte dok se masa ne zgusne. Masu pokrijte prozirnom folijom da se ne bi uhvatila korica po površini, i ostavite da se potpuno ohladi.
Penasto umutite omekšali maslac sa prah šećerom. Umućeni maslac sjedinite sa ohlađenim filom i u to dodajte aromu vanile. Masu podelite na dva jednaka dela.

U jedan deo dodajte mlevenu plazmu i aromu ruma, to je fil 2.
U drugi deo dodajte rastopljenu čokoladu i mlevene lešnike, to je fil 3.

Tortu slažete tako što natopite koru preko stavite fil 1- fil 2- fil 3.
Ukrasite sa šamom koji ćete umutiti od preostala 4 belanca i 200 gr šećera ušpinovanog sa malo vode.

Napomena:

* Napisani recept je original kako stoji u maminoj svesci, ja sam fil 2 i 3 radila od 1 litre mleka, i umseto gustina koristila sam 3 kesice pudinka sa aromom slatke pavlake. Meni se tako više dopada, a volim da torta ima više fila. Malo sam povećala količinu čokolade i plazme, sve ostalo je po receptu. * Nisam ukrašavala sa šamom tortu jer su mi belanca trebala za nešto drugo. 

4 коментара: