14.03.2018.

Gnezda od mlevenog mesa

Kod mene na blogu češće će te naći recepte za torte, kolače i ostale slatkiše, ali volim ja i slano jelo napraviti, tačnije češće pravim slana jela. Stvar je u tome da retko imam vremena da ga slikam. Za danas sa vama delim recept za jedna pomalo neobična gnezda od mlevenog mesa. Čisto za promenu, kada ne znate kako bi iskoristili mleveno meso, evo jedne ideje.


Sastojci:

350 gr mlevenog mesa 
2 kom jaja
3 struka mladog crnog luka
1 struk mladog belog luka
1 kom crvena parika (sveža ili pečena)
3 kašike brašna
3 kašike prezle
vegeta
biber
aleva paprika
peršun
kukuruzno brašno za valjanje

Za punjenje:

2 kom jaja
50 gr šunke
100 gr rendanog kačkavalja
2 kašike prezle
1 kašičica pavlake



Priprema:

Sitno isecite luk i izmešajte sa mlevenim mesom. Dodajte cela jaja, brašno i prezlu, začinite po ukusu i meso izradite da dobijete ujednačenu smesu.
Ukoliko vam je masa retka, a to će zavisiti od veličine jaja i vrste mesa, dodajte još brašna ili prezle.

Od mase pravite male loptice, svaku uvaljajte u kukuruzno brašno i na sredini napravite udubljenje. Formirana gnezda stavite u pleh na pek papir,  ili na pouljen pleh.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 - 200  stepeni, 15-20 min dok se gnezda ne zapeku. 
Za to vreme napravite punjenje. Odvojite žumanca od belanaca, belanca umutite u čvrst sneg. U to dodajte žumanca, prezlu, šunku, pavlaku i rendani kačkavalj.


Gnezda punite tako što u svako udubljenje malom kašičicom stavite deo punjenja.
Vratite gnezda u rernu i pustite da se zapeku do kraja. Trebaće im još oko 20 minuta zavisno od rerne.
Služite topla uz krompri, pirinač ili neki prilog od povrća. Na svako gnezdo stavite malo pavlake ili kajmaka biće još ukusnije.


Prijatno do sledećeg čitanja! 

Нема коментара:

Постави коментар