Idealna torta ili kolač, kako vam se više sviđa, za dane posta. Mene konkretno više podeća na neki jednostavan kolač nego na tortu, ali pod nazivom torta stoji u maminoj staroj svesci. Iako bez jaja i mleka, ova fina poslastica nije nimalo suva, naprotiv vrlo je sočna. I najbolje od svega napravi se brzo.
Sastojci:
3 kašike džema
250 ml vode
200 ml ulja
250 gr šećera
200 gr griza
jedna kesica praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
21 kašika brašna
2 kašike suvog grožđa
Preliv:
200 ml vode
70 gr šećera
Još:
džem za premazati
3-4 kašike oraha za posuti preko
Postupak:
Dobro umutite džem, vodu, ulje i šećer. Tome dodajte griz i promešajte dok se masa ne ujednači.
Na slici je kolač sa džemom od šipka, možete koristiti koji volite, meni možda najlepše sa džemom od kajsija.
Posebno pomešajte brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Sve dodajte u prethodno umućenu smesu, promešajte da se masa izjednači. Na kraju dodajte suvo grožđe.
Masu sipajte u pleh koji je prethodno podmazan i posut brašnom. Moj je bio dimenzija 30x35cm. Možete peći i u okruglom kalupu izgledaće više kao torta.
Pecite u zagrejanoj rerni dok ne porumeni.
Za preliv: Izmešajte šećer i vodu. Kada provri pustite da vri 3-4 minuta. Prelivom prelijte pečen kolač. Preko premažite džemom, pa pospite mlevenim orasima. Ukoliko volite možete staviti umesto ili preko oraha glazuru od čokolade.
Prijatno i čitamo se uskoro sa novim receptima.
Нема коментара:
Постави коментар