28. 3. 2018.

Starinska posna torta

Idealna torta ili kolač, kako vam se više sviđa, za dane posta. Mene konkretno više podeća na neki jednostavan kolač nego na tortu, ali pod nazivom torta stoji u maminoj staroj svesci. Iako bez jaja i mleka, ova fina poslastica nije nimalo suva, naprotiv vrlo je sočna. I najbolje od svega napravi se brzo.


Sastojci:

3 kašike džema
250 ml vode
200 ml ulja
250 gr šećera
200 gr griza
jedna kesica praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
21 kašika brašna
2 kašike suvog grožđa

Preliv:

200 ml vode
70 gr šećera

Još:

džem za premazati
3-4 kašike oraha za posuti preko 




Postupak:

Dobro umutite džem, vodu, ulje i šećer. Tome dodajte griz i promešajte dok se masa ne ujednači.
Na slici je kolač sa džemom od šipka, možete koristiti koji volite, meni možda najlepše sa džemom od kajsija.

Posebno pomešajte brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Sve dodajte u prethodno umućenu smesu, promešajte da se masa izjednači. Na kraju dodajte suvo grožđe.

Masu sipajte u pleh koji je prethodno podmazan i posut brašnom. Moj je bio dimenzija 30x35cm. Možete peći i u okruglom kalupu izgledaće više kao torta. 
Pecite u zagrejanoj rerni dok ne porumeni. 
Za preliv: Izmešajte šećer i vodu. Kada provri pustite da vri 3-4 minuta. Prelivom prelijte pečen kolač. Preko premažite džemom, pa pospite mlevenim orasima. Ukoliko volite možete staviti umesto ili preko oraha glazuru od čokolade.


Prijatno i čitamo se uskoro sa novim receptima. 

Нема коментара:

Постави коментар