12.05.2018.

Sok od ruže - Rose juice

Ove godine mi se čini da nikada brže nisu stigle ruže za slatko i sok. Kod mene se već od pre par dana ruža suši za čaj, tegle su spremne sa laticama za sok, a slatko je već skuvano. Danas sa vama delim recept za sok od ruže. Možete napraviti sirup i spremiti ga u flaše ili jednostavno zasladiti sa medom, i uživati u ovom mirisnom napitku.
Idealan je za vrućinu uz par kockica leda, savršeno osvežava!


Pre nego što počnemo sa receptom, važno je da objasnim o kojoj je ruži reč, je ne može se od svake ruže sok praviti. Koristite ruže koje su nekalemljene, žbunasto rastu, jako su mirisne, cvetaju uglavnom krajem maja, ali eto ove godine su procvetale početkom maja. Poznate su pod nazivom majske ruže, đulbbešecer ruža ili jednostavno ruža za sok ili slatko. Cvet im je gust, sa puno sitnih latica boje od svetlo do tamno roze.
E sada kada smo objasnili koja ruža je u pitanju da počnemo sa receptom.


SASTOJCI:

latice ruže za sok
velike tegle od 5l
limuntus
šećer
vodaPRIPREMA:

Latice odvojite od peteljki i stavite ih u tegle od 5 litara tako da tegle budu napunjene više od pola, gotovo pune sa laticama. Preko stavite 2 kesice limuntusa i nalijte vodu. Teglu poklopite tacnicom ili prekrijte folijom. Nikako nemojte zatvarati tegle jer će ruže pobuđati ili uskisnuti. Mora malo da cirkuliše vazduh. Tako spremljene tegle ostavite na mesto koje ima puno sunca, i ostavite da stoji na suncu 7-10 dana, može i koji dan duže, zavisi koliko su sunčani dani. Bitno je da voda postane rozikasta, a latice potpuno izgube boju, prosto postanu sivkaste.Vodu precedite od latica i izmerite koliko ste litara tečnosti dobili. Koliko litara tečnosti toliko kilograma šećera dodajete u tečnost. Dobro promešajte i ostavite na hladno mesto da se šećer potpuno istopi. Za to će vam trebati oko 24h, otprilike.  Kada se šećer istopio, tečnost sipajte u flaše. Ovako ste dobili sirup od ruže. Čuvajte ga u frižideru ili na tamnom i hladnom mestu i može stajati dva tri meseca. Ja deo razlijem u plastične čaše i držim u zamrzivaču, tako da imam cele godine. Kada ga služite razblažite ga sa vodom, dodajte par kockica leda i koju krišku limuna i uživajte.


Ukoliko ne volite  da koristite šećer,  ili ne želite da pravite sirup, jednostavno precedite vodu od latica, preceđenu tečnost sipajte u staklene ili plastične flaše. Staklne čuvajte u frižideru, ali ne mogu vam dugo stajati. Jer u njima nema konzervansa niti šećera. Plastične zaledite. Kada pijete sok dodajte malo meda, leda i limuna po ukusu i uživajte. Ovako ste dobili sok koji naravno ne razblažujete, samo ga zasladite po vašem ukusu.
Нема коментара:

Постави коментар