16. 5. 2018.

Slatko od ruže - Rose petal spoon sweet

 Sa slatkim je jednostavno, volite ili ne volite, nema tu između. Ova vrsta poslastice posebno je popularna u svim zemljama Balkana, na Bliskom Istoku i u Rusiji. I jedno je sigurno, svi će reći da je ova poslastica iz njihove zemlje. I moram vam priznati da se ono slatko iz Grčke, razlikuje od onoga iz Srbije, ili onoga iz Rusije, slično je, ali postoji razlika. Mnoge ukuse sam tek skoro otkrila, npr. mi nikada ne pravimo slatko od šišarki ili od kestena ili od bergamota. Što je delom i logično ne možemo praviti slatko od voća koje kod nas ne raste ili jednostavno do koga se teško dolazi, a za neke jednostavno nemamo ni naviku. 


Zato je tu ruža, pa jagode, maline, kupine, smokva, trešnja, šljiva, grožđe.... ima ih mnogo, a za početak sa vama delim recept za slatko od ruže i otvaram sezonu slatkog na blogu. Ukoliko bi morala što jednostavnije da opišem ukus ovog slatkog to bi bilo, koncentrovana ruža u maloj kašičici. Savršenog mirisa, boje i ukusa, probudiće sva vaša čula. Pa da počnemo sa receptom.



Sastojci:

100 gr očišćenih ružinih latica
1 kg šećera
3 kašike šećera
1/2 kesice limuntusa
4 dl vode


Priprema:

Očistite latice od peteljki. Pomešajte pola limuntusa i 3 kašike šećera. To sve dodajte u latice ruže i dobro izgnječite. 

U šerpu sipajte kilogram šećera i 4dl vode. Stavite na šporet da provri. Kada počne da vri dodajte latice. Kuvajte tako dok ne dobijete gustinu kao kod meda. Otprilike 10 - 15 minuta. Potrbno je da slatko klizi sa kašičice kap po kap. Imajte u vidu da će hladno slatko imati drugačiju gustinu, tj. biće gušće. Najbolje ćete oceniti slatko tako što ćete deo izvaditi na tacnicu, ostavite da se ohladi i onda proverite gustinu. Kuvani slatko prekrijte sa mokrom krpom i ostavite tako da se potpuno ohladi. Sutradan sipajte u čiste tegle i uživajte u ovoj mirisnoj divoti uz čašu hladne vode.



Napomena: Slatko kao i sok možete praviti samo od ruže koja se i zove ruža za slatko ili djulbešećer ruža ili majska ruža. Ona se razlikuje po izgledu i mirisu od obične ruže. U receptu za sok od ruže detaljno sam objasnila koja je to ruža pa pogledajte tamo ako imate dilemu. Ovo na slikama je ruža za slatko.



Нема коментара:

Постави коментар