Ovaj recept imam već jako dugo, pre par godina objavila sam ga na sajtu
coolinarika. Danas ga delim sa vama na ovim stranama. Period je posnih slava i mislim da bi se ovo jelo moglo lepo uklopiti u slavsko posluženje.
Ove paprike su odlične da ih poslužite kao glavno jelo, ali odlične su i kao predjelo.
SASTOJCI:
- 10 kom sušenih paprika
- 1 praziluk
- 2 šargarepe
- malo celera i paštrnjaka
- 8 kašika integralnog pirinča
- 6 kašika ulja
- 4 kašike mlevenih oraha
- 2 krompira
- 3 čena belog luka
- vegeta, aleva paprika, biber, peršun, mirođija i lovorov list
JOŠ:
5 kašika mlevenog paradjza ili paradajz pirea
POSTUPAK:
Paprike operite mlakom vodom i stavite ih u toplu vodu da stoje 2h kako bi se napile vode.
Stavite ulje u šerpu pa u to dodajte sitno naseckani praziluk, te šargarepu, celer i paštrnjak koje ste narendali na najsitnije rende.
Tome dodajte pirinač i lagano mešajući sve zajedno propržite. Potom dodajte narendan 1 kropmpir. Krompir rendate na krupno rende. Nalijte vodu (oko 0,5l ) i kuvajte dok pirinač bude više od pola skuvan.
Otprilike oko 20 min.
Dok se masa kuva dodajte začine i pred kraj sitno iseckan beli luk i mlevene orase.
Kako je prinač integralni treba mu više vremena da se skuva. Ukoliko koristite beli, koristite dugog zrna i kraće ga kuvajte.
Dobijenu masu stavite da se malo prohladi.
Preostali krompir isecite na kolutove, time ćete zatvarati paprike. Ukoliko imate može i paradajiz da se iskoristi za zatvaranje paprika.
Tepsiju u kojoj ćete peći, pouljite. Paprike punite nadevom i zatvarajte kropirom ili paradajizom. U posudu u kojoj se spremali fil (možda će vam preteći fila, zavisi kolike su paprike) dodajte 5 kašika mlevenog paradajiza i otprilike oko 1 dl vode. Time prelijte složene paprike u tepsiji. Trebalo bi da tečnost bude do pola tepsije. Takođe ukoliko vam je preteklo krompira od zatvaranja, dodajte i njega oko paprika.
Postupak pripreme imate na kolažu.
Tepsiju prekriti folijom i peći 30 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Posle pola sata skinuti foliju, smanjiti na 160 stepeni i nastaviti peći paprike. Otprilike još 40 min bi trebalo, da sva tečnost ispari oko paprika.
Vodite računa da vam paprike ne izgore od gore, zato ako vam je jača rerna, vratite foliju, ali je sa strana otvorite da para izlazi iz paprika.
Dosta će vam značiti od toga kakva vam je rerna.
Ove paprike zahtevaju dosta ulja, tako da vas ne iznenadi ovih 6 kašika. Začine koristite koje volite, ja sam koristila navedene.
Paprike služiti tople ili hladne, kao glavno jelo ili prilog ili kao predjelo.
Нема коментара:
Постави коментар