7. 2. 2018.

Čokorumka

Danas sa vama delim jedan recept za čokoladnu tortu sa rumom. Recept je stari iz mamine sveščice sa receptima. Ovo je jedna, što bi moja mama rekla, konkretna torta. Znate one torte sa jajima, orasima, čokoladom i puterom. Bogata, kalorična i uksna. Moram vam priznati da miriše na detinjstvo! 


Sastojci

Kore: (mere za jednu koru trebaće vam ovakve dve)
7 kom jaja
7 kašika šećera
14 kašika oraha
2 kašike brašna

Preliv za kore:

300 ml vode
3 kašike kakaoa ili nesquika
aroma ruma



Fil:
8 celih jaja
200 gr šećera
200 gr čokolade
150gr putera
70 gr prah šećera
70 gr umućenog šlaga
ekstrat ruma


Glazura:
150 gr čokolade
5 kašika ulja



Još
40 gr šlaga (za ukrašavanje sa strane) 




Priprema

Kore:


Odvojiti belanca od žumanaca. Penasto umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati šećer, zatim žumanca. Smanjiti mikser na najsporije, pa lagano kašiku po kašiku dodati orahe i brašno.

Masu razliti u pleh koji je prethodno podmazan i posut brašnom. Moj pleh je dimenzija 38x22cm. Peći u zagrejanoj rerni dok se kora lagano ne odvoji od ivice pleha.Na isti način pečete i drugu koru.




Fil:

Cela jaja pomešati sa šećerom pa umutiti mikesrom dok se masa ne ujednači. Masu kuvati na pari. Pred kraj kuvanja dodati čokoladu. Mešati dok se čokolada ne rastopi i masa ne ujednači. Ostaviti da se fil ohladi. Pensto umutiti puter i prah šećer. Umućen puter sjediniti sa ohlađenim filom. Umutiti čvrsto šlag (može i slatka pavlaka), pa sjediniti sa filom. Na kraju u fil dodati aromu ruma.

Skuvati kakao ili nesquik na vodi. U to dodati aromu ruma. Čokoladu iskomadajte na komadiće i dodajte ulje, lagano mešajući otopite na pari.


Filovati: kora - preliv -fil - kora- preliv - fil - preko glazura od čokolade.
Sa strane tortu ukrasite šlagom ili slatkom pavlakom. Umesto čokoladne glazure možete staviti i ganache krem u koji ćete naravno dodati aromu ruma!
Prijatno do sledećeg čitanja! 

1 коментар: