26. 12. 2019.

Jekina lešnik gnezda

Moram priznati da bi se na listi od top 10 sitnih kolača ovaj kolač sigurno našao. Ko prati domaće blogove sigurno zna za blog Jekin kapric i ova lešnik gnezda. Ako ima neko da nije čuo za ovaj blog, obavezno da baci pogled, svašta lepo sprema Jeka. Naravno kod nje na blogu se zovu lešnik gnezda, ali kod mene u svesci stoje kao Jekina lešnik gnezda.  Ne znam da li su ukusnija ili dekorativnija, uz to se jednostavno i prave. Pravi su izbor za slavlja, odlična stvar je da mogu duže stajati, a ukoliko vam treba posna varijanta, mogu biti i posna. Ova sa slike su pravljenja za posnu slavu. 



POTREBNO:

2 dl vode
200 gr šećera
150 gr maslaca ili margarina
150 gr pečenih mlevenih lešnika
250 gr mlevenog keksa

Još: 
150 gr mlevenog lešnika za valjanje
150 gr krema, nutele ili posnog krema



POSTUPAK:

U dublju šerpu stavite vodu, šećer, maslac (ili margarin ako pravite posne) i čokoladu, sve zajedno zagrevajte i mešajte dok ne provri i smesa se ne ujednači. U to dodajte keks i lešnik, promešajte da se masa izjednači i ostavite sa strane da se smesa potpuno ohladi.
Od smese pravite loptice i valjajte svaku u mleveni lešnik.
Loptice slažite na poslužavnik obložen pek papirom. Krajem varjače ili prstom, napravite udubljenje na svakoj loptici. Krem stavite u kesu za ukrašavanje, u svako udubljenje istisnite krem. 

Napomena: Ukoliko pravite posna gnezda, koristite posnu čokoladu, posni krem i margarin. Umesto lešnika možete koristiti i orahe. Ukoliko ste ljubitelj kokosa umesto lešnika koristite kokos, a umesto crne čokolade možete koristiti belu. Puno je kombinacija, na vama je da izaberete onu koju vi najviše volite i uživate u ovim slatkim zalogajčićima. 

Original recept možete videti ovde.
Blog Jekin kapric ovde.


Нема коментара:

Постави коментар