28. 12. 2019.

Posna lešnik torta

Danas još jedan recept za posnu tortu, a do kraja godine ću verovatno objaviti još jedan. Kao i sve posne torte i ovde vam za kore neće trebati mikser, dovoljno je da dobro ručno sve sastojke izmešate. Torta je lepe veličine, pa će vam dobro doći za slave i proslave u vreme posta.




POTREBNO:
KORE: 
Mere za jednu koru pečete ovakve tri
200 gr brašna
8 kašika šećera
80 gr lešnika
jedan prašak za pecivo
0,5 dl ulja
2 dl kisele vode
kašika soka od limuna

FIL:
1l posnog mleka od soje (ili vode u koju ćete razmutiti 4 pune kašike posnog mleka u prahu)
10 kašika šećera
2 vanil šećera
4 pudinga od lešnika
250 gr posnog margarina za filove
150 gr  sitno seckanog lešnika

300ml biljne (posne) slatke pavlake




POSTUPAK:

KORE: 
U dublju posudu stavite sve suve sastojke za koru, njima dodajte mokre sastojke i izmešajte sve zajedno da se masa ujednači.

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Pleh dimenzija 38x24 obložite pek papirom. Obavezno obložite pek papirom, posne kore su prilično krte i drobe se, ako ne stavite pek papir onda dobro podmažite pleh i pospite ga sa brašnom.

Smesu razlijte u pripremljen pleh i pecite u zagrejanoj rerni oko 20 minuta.

Isti postupak ponovite još dva puta tako da dobijete tri kore.

FIL:
U dublju šerpu stavite 700ml mleka (ili vode sa rastvorenim mlekom u prah), šećer i vanil šećer, sve stavite na šporet i ostavite da provri. U preostalih 300ml tečnosti razmutite puding od lešnika. Kada tečnost na šporetu provri zakuvajte sa razmućenim pudingom. Kuvajte mešajući dok se smesa ne zgusne. Fil skolnite sa strane prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se potpuno ohladi. 
U zasebnoj činiji penasto umutite margarin koji je dostigao sobnu temperaturu. Sjedinite margarin i ohlađenji fil.
Posebno umutite slatku pavlaku. Pola umućene pavlake sjedinite sa filom. U fil dodajte na kraju i 150 gr sitni seckanih pečenih lešnika.
Filovati: kora-fil-kora-fil-kora-fil- preko ukrasiti sa pola preostalog šlaga. 
Uživajte u ovoj posnoj poslastici. 

Нема коментара:

Постави коментар