22. 12. 2020.

Božićna plazma torta

 Ukoliko još uvek niste odlučili šta ćete pripremiti za predstojeće praznike, evo jedne raskošne torte u kojoj dominiraju plazma, lešnik i čokolada, savršena za svečanu trpezu.




SASTOJCI:

Kore: (mere za jednu koru peku se tri)
5 belanaca, 5 kašika šećera, 3 kašike plazme, jedna kašika mlevenih lešnika i jedna puna kašika brašna

Fil od žumanaca: 15 žumanaca, 150gr šećera, 120 gr čokolade 

Fil sa pudingom: 1l mleka, 3 pudinga sa ukusom slatke pavlake (ili lešnik), 5 kašika šećera

Još: 250 grputera, 2 kesice šlag krema, mleko za šlag krem, 500ml slatke pavlake za ukrašavanje, 2 pune kašike lešnik putera, ostatak od 300 gr plazme koju ćete koristiti za kore.  Od 300 gr plazme, 9 kašika ćete iskoristiti za tri kore, ostalo stavite u fil.




POSTUPAK:
Kore:
Umutiti belanca u čvrst sneg, dodati šećer, lagano dodati plazmu, lešnik i brašno koji su prethodno izmešani.
Peći ovakve tri kore, u plehu prečnika 28cm, u zagrejanojj rerni na 180 stepeni oko 15-20 min.

Fil od žumanaca: Mikserom penasto umutiti žumanca i šećer, fil kuvati na pari do 15 min. Ne treba predugo kuvati. U vreo fil dodati čokoladu, mešati dok se ne istopi i masa ne ujednači. Fil pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.

Fil sa pudingom: 
Stavite 700 ml mleka i šećer da se kuvaju. U 300 ml mleka razmutite puding. U vrelo mleko dodate razmućen puding, mešajte i kuvajte dok ne dobijete ujednačenu gustu masu. Fil pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.



Puter sobne temperature umutiti penasto. Sjediniti sa  filom od pudinga. Postepeno dodajete  fil od pudinga u puter uz neprestano mešanje miskerom. U taj fil dodajte fil od žumanaca i čokolade, zatim lešnik puter i na kraju preostalu mlevenu plazmu.
Posebno umutiti krem šlag sa mlekom. 
Filovanje: kora- fil- šlag krem-kora-fil-šlag krem. 
Ukrasiti sa slatkom pavlakom.

Нема коментара:

Постави коментар