Volim taj ukus Mediterana, masline, sir, pesto, sušeni paradajiz i sve to upakovano u jedan fini tart. Često ga pravim za ručak ili za večeru, uz meso ili bez njega, predivnog je ukusa.
Recept:
Testo:
- 185 gr brašna
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 dl mlake vode
- malo soli
Nadev:
- 2 kom jaja
- 125 gr sira
- 2 dl neutralne pavlake
- 150 gr obarenog i iseckanog spanaća
- 5 gr maslaca sa začinskim biljem
- 1 kašika pesto sosa (Pesto Genovese)
- masline
- sušeni paradajiz
- origano
- ruzmarin
- soli po potrebi
Postupak izrade:
Brašno prosejte pa u njega dodajte malo
soli i suvi kvasac. Sve izmešajte, pa dodajte maslinovo ulje. Umesite
meko testo postepeno dodavajući mlaku vodu.
Testo ostavite da stane dok pripremite nadev.
Umutite cela jaja kao za kajganu. U to dodajte izdrobljeni sir. Koristite sir koji volite, tvrdi, stari, mladi, feta.. Ja sam ovaj put koristila drobljeni mladi sir.
Testo ostavite da stane dok pripremite nadev.
Umutite cela jaja kao za kajganu. U to dodajte izdrobljeni sir. Koristite sir koji volite, tvrdi, stari, mladi, feta.. Ja sam ovaj put koristila drobljeni mladi sir.
U to dodajte neutralnu pavlaku, pa spanać koji ste prethodno obarili i
sitno iseckali. Važno je da ga dobro iscedite od viška tečnosti pre
nego što ga sjedinite sa masom. Ja ga obarim i iseckam i stavim u
cediljku da se sasvim precedi. Tako će tart biti finiji, jer u suprotnom
spanać pusti vodu, koja ne može brzo ispariti, i onda tart bude voden.
U masu dodajte i maslac koji ste iseckali na sitne kockice, pesto i začine. Ukoliko vam sir nije slan, posolite po ukusu.
Pripremite okrugli pleh za tart. Moj je prečnika 27 cm. Dovoljno je da ga samo malo pospete brašnom. Testo rastanjite tanko u krug, tako da bude veći od prečnika pleha. Stavite testo u tepsiju, tako da vam višak testa ide uz ivice pleha. Bitno je da vam pleh bude skroz prekriven testom, da ne bi nadev cureo, jer će se u protivnom zalepiti na tepsiju.
U pripremljeno testo stavite pripremljeni nadev i preko rasporedite sušeni paradajiz i masline.
Tart pecite na najnižem nivou rerne na 180 stepeni oko 40 minuta.
U masu dodajte i maslac koji ste iseckali na sitne kockice, pesto i začine. Ukoliko vam sir nije slan, posolite po ukusu.
Pripremite okrugli pleh za tart. Moj je prečnika 27 cm. Dovoljno je da ga samo malo pospete brašnom. Testo rastanjite tanko u krug, tako da bude veći od prečnika pleha. Stavite testo u tepsiju, tako da vam višak testa ide uz ivice pleha. Bitno je da vam pleh bude skroz prekriven testom, da ne bi nadev cureo, jer će se u protivnom zalepiti na tepsiju.
U pripremljeno testo stavite pripremljeni nadev i preko rasporedite sušeni paradajiz i masline.
Ovo je milina ukusa:) Divan tart. Prelepo izgleda.
ОдговориИзбришиHvala! ;)
ОдговориИзбришиKako sam se ja obradovala kad sam skontala da imas blog :)))
ОдговориИзбришиMoras i onu mrak tortu da stavis, ono je cudo od ukusa :)
Nova sam ovde, i meni je drago da ćemo se družiti i u ovom blogerskom svetu! Obavezno stavim i tu tortu! :) Hvala ti!
Избриши