25.12.2013.

Torta Nugatela

Ovu sam tortu pravila prošle godine za Božić. Zaista je jedna od najfinijih koje sam naprivila. Lešnik, nugat, čokolada, dosta krema i fine tanke korice... sve ono što ja volim.
Inače volim torte sa tankim koricama, i ne mogu se odlučiti koja mi je omiljena. Ova je definitivno pri vrhu liste. Velika je i bogata, prava za posebne prilike. 
Takođe ovom tortom, svima koji danas slave, želim čestitati Božić.

Recept:

  • Kore:

  •  12 kom belanaca
  •  12 kašika šećera
  •  3 kašike brašna
  •  3 kašike prezle
  •  24 kašike pečenih mlevenih lešnika
  • Fil:

  •  12 kom žumanaca
  •  220 gr šećera
  •  2 kesice pudniga sa aromom slatke pavlake
  •  700 ml mleka
  •  150 gr tamne čokolade
  •  3 pune kašike nutele
  •  250 gr putera
  •  50 gr prah šećera
  • Još:

  •  150 gr pečenog melevenog lešnika za lešnik kašu
  •  30 gr putera
  •  300 gr šlaga
  •  oko 15 kašika mlevenog pečenog lešnika za posipanje 


Kore:

Penasto umutiti belanca, tome dodati šećer, pa mutiti dok se ne dobije čvrst sneg.
U masu dodati brašno, lešnik i prezlu.
Od mase peći korice u tankim pelehićima ili na pek papiru, tako da se dobije oko 7 korica.


Ja radim tako što količinu podelim na tri dela: 4 belanca, 4 kašike šećera, 1 kašika brašna, 1 kašika prezle i 8 kašika lešnika. Od toga pečem tri kore.
Ukupno dobijem devet kora, a nekad i više, zavisno kakva su jaja.


Kore pečete u plehićima kao za reformu. Moji su prečnika 27 cm. Ukoliko nemate takve prelehiće, može i na pek papiru.
Kore pečete u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, vrlo kratko oko 10 minuta po korici. One su tanke, čim blago promene boju i počnu se odvajati od pleha, vadite napolje.
 

Fil:

200 ml mleka, žumanca i puding pomešajte da dobijete finu glatku smesu.
Ostatak mleka stavite sa šećerom da provri.
U kipuće mleko dodajte masu od žumanaca i pudinga, mešajte dok se masa ne zgusne.
U to dodajte čokoladu koju ste prethodno sitno izlomili i mešajte dok se sasvim ne otopi i masa ne ujednači.
Dobijeni fil, pokrijte folijom i ostavite da se ohladi.

Lešnik kaša :

150 gr pečenih mlevenih lešnika sameljite u secku, tako da se masa počne lepiti po zidu posude i pretvarati u kašu. Masu prebacite u mlin za kafu, dodajte maslac (30 gr) i miksajte dok ne dobijete gotovo tečnu masu. Za sve ovo trebaće vam oko 10 min, otprilike, zavisno kakav vam je mlin.


U ohladjen fil dodajte penasto umućen maslac, nutelu i kašu od lešnika.
Umutite šlag sa kiselom vodom.
Svaku koru filujete filom, zatim šlagom, pospete mlevenim lešnicima i tako do kraja.
Tortu ukrasiti sa šlagom ili slatkom pavlakom.

Napomena:

Nisam nikada pekla na pek papiru ovakve korice, ali sam čula da se lakše peče ako papir namažete margarinom pre stavljanja mase na njega,
Ili ukoliko namažete pleh margarinom, potom stavite pek papir na koji izlivate kore na taj namazani pleh.

19 коментара:

  1. Božanstvena! Ako nemam mlin za kafu da li lešnik kaša može sa maslacem da se dovrši u secku gde smo i počeli? Slatka pavlaka za ukrašavanje nije navedena u receptu, šlag naveden je za fil, jel tako? 300g šlaga da li to odgovara 250ml slatke pavlake ili je to više, pošto skoro uvek koristim slatku pavlaku?

    ps Puno pitanja, a to je zato što mi se baš dopada.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da može, ali vodi računa da ti se ne pregreje secko, jer to zahteva dosta vremena. Ja nisam radila nikada samo sa seckom, mislim da bi se masa zalepila po rubu posude, pa se ne bi ni najfinije mogla samleti, jedino da se stavi više lešnika, pa višak ostaviti za neku drugu priliku. Ovo je princip pravljenja koštunjavog namaza tipa puter od kikirikija. Mora se fino, fino samleti, da se ne oseti da je reč o koštunjavom voću, nego da liči baš na kašu.
      Da šlag je za premazivanje, naravno može slatka pavlaka, mislim da bi bilo dovoljno oko 300 ml slatke pavlake. Nisam navela količine slatke pavlake za ukrašavanje, jer je to svrar kakva se dekoracija želi postići. :) Torta je prilično velika i dovoljno čvrsta da se može staviti i pod fondan. Isto mislim da bi bila fina da se možda prelije od gore čokoladom, a sa strane lešnicima. Sve je stvar ukusa:)
      A pitanja nikada nije puno, tu sam da odgovorim za sve dileme i nejasnoće.
      Drago mi je da ti se sviđa! :)

      Избриши
  2. Natasa, koji si ti majstor za torte. Koliko slojeva, kakvo divno parce. Ne mogu da prestanem da gledam, divna je. Jos sa lesnicima. Predivno :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ljiljo hvala ti puno, samo ja nisam Nataša, :) ali to nije ni važno, drago mi je da ti se torta sviša! Hvala na lepom komplimentu :)

      Избриши
    2. Joj izvini. Pa negde sam medju komentarima tako procitala. Izgleda sam nesto pobrkala :)))

      Избриши
  3. Svaka ti čast...ovako lepu tortu još nisam videla... možda se jednog dana upustim u ovu tvoju avanturu....Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  4. Torta izgleda fenomenalno! Jako mi se sviđaju fotke, a tanjurići su prekrasni. Sve najbolje u 2014!

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala! Sve najbolje u Novoj godini! <3

    ОдговориИзбриши
  6. i ja volim tanke korice, divna ti je torta!

    ОдговориИзбриши
  7. Ja ne volim lešnik/ pralinu od lešnika, eurokreme i to ali mislim da bih probala jedan komad ove torte jer preslatko izgleda, čestitam.

    ОдговориИзбриши
  8. Da li bih mogla da pravim ovu tortu u kalupu otprilike 30x25. Kako bih onda pekla kore?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam nikada tako radila, ali mislim da ne bi bilo problema, samo što bi kore bile veće i torta drugog oblika. Ukoliko tanko razliješ kore, onda ti treba skoro isto vreme, vodi računa da ti se ne presuše. Čim počnu da se rumene blago po ivicama kora je gotova. Do petnest minuta po korici, zavisno od jačine rerne. Kod ovakvih kora najlakše se vidi razlika u rerni. Ja ima dve različite u kući i potpuno različito peku. Takođe vodi računa kako ih pečeš, kakv ti je pleh. Najbolje da masu staviš na pek papir i to tako što staviš margarin na dno pleha, lepo podmažeš, pa onda izliješ tanko smesu na pek papir. Ukoliko se i tako bude lepilo onda i pek papir premaži sa malo margarina. Zaista nisam nikada tako pekla ali znam žene koje jesu na pek papiru i zadovoljne su. Ukoliko ti još nešto nije jasno slobodno pitaj. Trudiću se da objasnim. Pozdrav!

      Избриши
  9. prvi put sam ti na blogu, I to me privukla ova divna torta, svaka cast napravljena je bas majstorski!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na lepim rečima. Neke stvari u životu me sprečavaju da se kuvanju i blogu posvetim onoliko koliko bi želela, nadam se da će se i to uskoro promeniti. Veliki pozdrav!

      Избриши