10. 12. 2013.

Urma torta

 Recept je stari, iz mamine sveske. Dešava mi se često da zaboravim te stare recepte. Jednostavno dođe moda nekih torti i kolača, pa one stare, puno puta pravljenje i isporbane zaboravim. Ovo je definitivno jedna torta koja se često pravila za rođendane i slavlja u našoj kući. Bez puno sastojaka, a tako fina i ukusna.



Recept:

Kore (mere su za jednu koru, pečete dve kore) :
  •  5 kom belanaca
  •  150 gr šećera
  •  150 gr seckanih urmi
  •  75 gr seckanih oraha
  •  35 gr brašna 
Fil:
  •  10 kom žumanaca
  •  8 kašika šećera
  •  2 kesice vanil šećera
  •  250 gr putera
  •  3 kašike prah šećera
  •   aroma vanile 
      
    Postupak pripreme:
    Za kore:  
    Umutite belanca penasto, njima dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Polako dodajte brašno, seckane orahe i seckane urme. Najbolje da pre dodavanja pomešate orahe, brašno i seckane urme.
     Radite ovakve dve kore. Kore pecite u plehu prečnika 28cm, koji ste prethodno premazali margarinom i posuli brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok kora ne porumeni i ne odvoji se od ivice pleha.
    Za fil:
    Jaja, šećer i vanil šećer umutite mikserom, pa sve zajedno kuvajte na pari. Kada je fil skuvan i ohlađen sjedinite sa penasto umućenim puterom i prah šećerom. Na kraju dodajte aromu vanile.
     Kore filujte filom. Ukoliko želite možete kore malo navlažiti sa skuvanim kakaom pre filovanja. Tortu ukrasite po želji šlagom ili čokoladom.
    Prijatno ☺

15 коментара:

  1. Izuzetno se radujem da i tebe vidim u blogerskim vodama. Dobro nam došla a torta i slčike su fantastične. Puno pozdrava i čestitam još jednom:))

    ОдговориИзбриши
  2. Tako mi je drago da vidim tvoj blog... :) Divno ćemo se družiti!!! :)

    ОдговориИзбриши
  3. odlična torta, prava starinska . Lep je blog i ja ću ti isto poželeti dobrodošlicu.

    ОдговориИзбриши
  4. Prelepa torta:)))) Neopisivo mi je drago da si sa nama:) Baš sam se obradovala! Tu sam i čekam tvoje sjajne receptiće. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  5. Radujem se svakom novom blogu! Još uvek malo postova ali svaki ti je odličan!
    Torta je odlična zato sam je pinovala odmah. Pravim sličnu sa sušenim smokvama pa ću isprobati i sa urmama.

    ОдговориИзбриши
  6. Dobro došla u svet blogera, tako mi je drago da si sa nama jer imaš zaista divne recepte. Pozdrav mila :)

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala puno svima! Drago mi je da ćemo se družiti i u ovom blogerskom svetu. Još uvek sam nova ovde i ne snalazim se najbolje, ali se trudim da se što brže uklopim. ☺

    ОдговориИзбриши
  8. Ma super ti ide i baš se radujem što si ovde! Sve tvoje recepte volim.

    ОдговориИзбриши
  9. Lep pozdrav i dobro nam dosla u blogerske vode... samo pitaj ako negde zapne.:)) p.s. tortica za cistu desetku 10+!:)))

    ОдговориИзбриши
  10. Ovo mi se jako, jako sviđa. Pr4ava, dobra, starinska torta. Pinam jer i sama radim slično, a ovdje me posebno privlači biskvit s datuljama.

    ОдговориИзбриши
  11. Dobrodošla u svet gastro blogerkli :) Lepo te je videti ovde :) Tvoje slike i kreacije hrane uvek me oduševe :)

    ОдговориИзбриши
  12. dobrodošla ! tortica je savršena ! lep pozdrav:))

    ОдговориИзбриши
  13. Hvala puno svima, na lepim rečima i podršci! <3

    ОдговориИзбриши