29. 12. 2013.

Žito torta

 Recept je stari iz mamine sveske. Torta je prava starinska, bogatog ukusa oraha sa finom aromom muskatnog oraščića, pa zato valjda i naziv žito jer po ukusu podseća na slavsko žito.


Posebna lepota ove lepote leži u tankim koricama, koje se tako fino stope sa filom. Ovu tortu smo pravili.... pa ni sama ne znam koliko puta. Bogata, fina i ukusna, sigurna sam da nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

RECEPT:

 Kore:
  •  7 kom celih jaja
  •  6 kom belanaca
  •  13 kašika šećera
  •  6 kašika brašna
  •  10 kašika oraha
 Fil:
  •  6 kom žumanaca
  •  750 ml mleka
  •  10 kašika brašna
  •  10 kašika šećera
  •  300 gr oraha
  •   muskatni oraščić
  •  250 gr putera
  •  200 gr prah šećera



Postupak:

 Kore:
Odvojiti belanca od žumanaca. Posebno podelite žumanca koja će vam trebati za fil i ona koja  idu u kore. Belanca sva spojiti pa mutiti dok se ne dobije čvrst sneg. Dodati šećer, zatim žumanca (7 kom). Smanjiti mikser, pa lagano dodavati orahe i brašno, kašiku po kašiku.


Od ove mase peći tanke korice.Trebalo bi vam izaći bar 6-7 korica. Ako su vam jaja sveža izaće vam i više. Meni je ovaj put izašlo 9 korica.


Korice pečete u plehićima za tanke korice od lima, koje prethodno dobro premažete margarinom i pospete brašnom. Korice peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 7 - 9 min, zavisno od rerne, dok kora lagano ne porumeni i ivice se ne odvoje od ruba pleihća. Kore su jako tanke i ne treba im puno vremena. Vodite računa da ih ne prepečete.
Ukoliko vam je lakše možete količinu sastojaka podeliti u dva - tri dela pa mutiti posebno dva - tri puta kako  bi vam masa ostala sveža dok se korice peku, jer ako jaja nisu sveža može masa pasti pa će izaći i manje korica.



Fil:

Mikserom umutite mleko, šećer, žumanca i brašno. Vodite računa da vam se ne stvore grudivce. Masu kuvajte na pari dok se ne zgusne, lagano mešajući.


Ukoliko vam je lakše, fil možete skuvati i tako što ćete odvojiti malo mleka u koje ćete razmutiti brašno i žumanca. U ostatak mleka dodajte šećer i stavite da provri. Kada provri u njega sipajte umućena žumanca i brašno, kuvajte dok se ne zgusne.


Kuvani fil ostavite da se malo prohladi, pa u njega dodajte orahe i narendajte muskatni oraščić po ukusu. Ostavite da se fil sasvim ohladi.
Posebno penasto umutite maslac i prah šećer. Kada je fil skroz hladan sjedinite ga sa umućenim maslacom, tako da dobijete ujednačenu masu.


Fil podelite na onoliko delova koliko vam je izašlo korica. Svaku koricu filujte filom.
Tortu od gore pospite mlevenim orasima.




19 коментара:

  1. KOLIKA MERA PLEHA TREBA DA BUDE ZA KORE

    ОдговориИзбриши
  2. Ja imam okrugle plehove za dobos tortu....debljibe su 3-4mm da li je to tanko za ove kore?inace prelepo izgleda

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, to si ti plehovi, za doboš, reformu, esterhazi i slične torte. Hvala ti!

      Избриши
  3. Predivna torta, prava starinska po mojoj meri. Svaka čast... <3

    ОдговориИзбриши
  4. Stvarno je posebna, mogu vec da zamilsim kako predivno mirise... sve najlepse ti zelim u Novoj i jos pregrst divnih receptica!:))

    ОдговориИзбриши
  5. Ja do sad nisam bila veliki ljubitelj zito torte, ali ova tvoja izgleda predivno, pa bi rado smazala jedno parce.
    Srecna nova godina, sve najbolje ti zelim :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ljilji, i tebi tvojima sve najbolje u Novoj godini! Drago mi je čuti da ti se torta sviđa, bar kako izgleda. Meni se ne svidi kada se pretera sa oraščićem, treba naći pravu meru, sve je stvar ukusa. ☺

      Избриши
  6. Divna ti je torta.
    Srećna Vam Nova 2014 godina!!!

    ОдговориИзбриши
  7. xvala napokon sam ponovo pronasla ovaj divan recept ovo je predivnoooooooo svako dobro u daljem zivotu uz dobre stare recepte

    ОдговориИзбриши
  8. OVO JE TORTA KOJU JE MOJA MAMA CESTO PRAVILA KAD SAM BILA MALA,SADA JA PRAVIM TORTE PO PORUDZBINI I KONACNO CU PRAVITI I OVU TORTU PO STAROM RECEPTU...NADAM SE DA CE I MENI USPETI KAO I MOJOJ MAMI NEKADA...

    ОдговориИзбриши
  9. OVO JE TORTA KOJU JE MOJA MAMA CESTO PRAVILA KAD SAM BILA MALA,SADA JA PRAVIM TORTE PO PORUDZBINI I KONACNO CU PRAVITI I OVU TORTU PO STAROM RECEPTU...NADAM SE DA CE I MENI USPETI KAO I MOJOJ MAMI NEKADA...

    ОдговориИзбриши